Vymýcení genu hydrocephalu v chovu Barock Pinto koní

Hydrocephalus

neboli vodnatelnost mozku, je genová mutace způsobující hromadění vody v mozku během vývoje plodu v tělě matky. Tato vada se vyskytuje u všech savců, tedy i u lidí. V důsledku této genetické vady dochází ke vzniku abnormálnímu tvaru hlavy. Plod je zpravidla potracen během březosti a nebo se rodí mrtvé hříbě (bývá nutný buď císařský řez nebo rozporcování a vytahání po částech), či živé, které následně hned umírá. Tato vada není slučitelná se životem a neexistuje žádná léčba. Samotní jedinci s touto vadou ji dále nepřenáší, neboť nepřežijí.

Tvar a velikost hlavy představuje obrovské riziko pro hladký průběh porodu klisny. Klisně může způsobit velmi vážné až fatalní následky končící i smrtí klisny. Tato genetická vada se vyskytuje i u dalších plemen koní, ale u fríských koní je sledovanější jak majiteli, tak plemennou knihou. Zhruba 20% fríských koní jsou nositeli tohoto genu, pro jedince nositelství nepředstavuje vůbec žádnou překážku v chovu, ale je zapotřebí zodpovědného chovatele, který se bude snažit vyhnout se rizikovým spojením. Neboť od roku 2014 je možné zjistit z testů DNA zda je kůň negativní nebo pozitivní na tento zmutovaný gen. My jsme si nechali naše klisny otestovat v roce 2016. 


Zdroj: BPS jeden z méně drastických obrázků

Odlišný postoj KFPS a BPS

Máme tu dva odlišné postoje v chovu. Plemenná kniha fríských koní od roku 2014 testuje nově uchovné fríské hřebce a zveřejňuje, zda jsou nebo nejsou nositelé tohoto genu. Členové KFPS si mohou za cca 1800 Kč nechat otestovat své klisny, zda jsou nositelky tohoto genu a vyvarovat se tak rizikovému spojení pozitivní klisny a pozitivního hřebce. Starší, dříve uchovnění hřebci nejsou oficiálně testováni. V případě zájmu jsou chovatelé informováni z plemenné stáje, zda u tohoto hřebce byl u potomků výskyt této vady.
UPDATE: Plemenná kniha KFPS v roce 2017 - po zjištění, že noví hřebci, kteří jsou nositelé genu hydrocephalu, nejsou chovateli méně využiváni - rozhodla, že budou oficiálně otestováni i starší ještě v chovu působící hřebci a výsledky budou oficiálně zveřejněny. Zároveň by měly být testovány i klisny působící v chovu - tj. klisna, která odchová hříbě bude muset být otestována při vyřizování registrace hříběte.

Naopak plemenná kniha Barock Pinto koní se rozhodla do chovu hřebce nositele vůbec nepouštět i kdyby byl sebelepší. Nově uchovnění hřebci (od roku 2017) budou tedy pouze negativní a nebudou nositeli tohoto genu. Již uchovnění hřebci v minulosti budou otestováni a pokud jsou nositeli genu hydrocephalu, budou tyto výsledky zveřejněni a za 3 roky, tj. v roce 2020, jim bude odebrána licence a zcela přestanou působit v chovu. Co to tedy znamená pro chovatele? Pokud všichni plemeníci budou negativní, není zapotřebí se obávat připouštět klisny, které nejsou otestované.

   
Rozdíly ve zvětšení mozkové části u hříbat mohou být obrovské

Možnosti připuštění

Připuštění bez rizik:
negativní x negativní = 100 % negativních hříbat
negativní x  pozitivní  = 50 % negativních hříbat, 50 % pozitivních hříbat (tj. nositelů tohoto genu). Ale žádné hříbě není vadné/mrtvé. Pro klisnu není porod rizikový.

Riziková kombinace:
pozitivní  x  pozitivní  = 25 % negativních hříbat, 50 % pozitivních hříbat, 25 % vadných hříbat (neboli potrat, v horším případě porod mrtvého hříběte a riziko velkých porodních komplikací pro klisnu)